Programul de ajutoare de minimis pentru investitiile realizate de intreprinderile mici si mijlocii

 Înscrieri închise – Se evalueaza dosarele celor înscrişi – Dată nouă sesiune de înscrieri: Necunoscută!

Cine poate să obţină ajutorul de minimis?

Ajutorul de minimis de până la 100.000 de euro poate fi acordat oricărui IMM din România, care îndeplineşte următoarele conditii:

- Desfăşoara activitatate economică de cel puţin un an de zile iar codul CAEN cu care acceseaza programul este autorizat cu cel puţin 3 luni înaintea inscrierii online.

- Nu a mai primit ajutoare de minimis in ultimii 3 ani mai mari de 200.000 de euro.

- Se angajeaza să creeze noi locuri de muncă până la finalizarea investiţiei.

- Nu au datorii la bugetul de stat.

- Nu intră în categoria intreprinderilor in dificultate.

- Nu îşi desfăşoara activitatea în sectoarele pescuitului, acvaculturii, producţia primară de produse agricole, transformarea si comercializarea produselor agricole, sectorul cărbunelui.

 

Câţi bani sunt oferiti?

Statul oferă un ajutor de minimis de până la 100.000 de euro complet nerambursabili, cu o contribuţie de 10% din valoarea fara TVA a investitiilor. TVA-ul nu este eligibil in cadrul proiectului si trebuie suportat de beneficiar. În momentul încheierii contractului de finanţare, IMM-ul trebuie să facă dovada capacităţii de susţinere a contribuţiei proprii de 10%.

 

Pe ce pot cheltui aceşti bani?

Cheltuielile eligibile legate de investiţiile in active corporale sunt:

- Realizarea de constructii noi cu destinaţii: industrială, invăţământ, ştiinţă, cultură şi artă, ocrotirea sănătăţii, asistenţă socială, cultură fizică şi agrement, precum si prestarea altor servicii, în vederea desfăşurării activităţii pentru care s-a solicitat finanţare

- Achizitia de construcţii din aceleasi categorii precum cele de mai sus

- Echipamente tehnologice – maşini, utilaje si instalatii de lucru

- Aparate şi instalaţii de măsurare, control şi reglare

- Mijloace de transport neînmatriculabile, pentru susţinerea activitatii întreprinderii

- Echipamente IT

Decontările se pot face în maximum 3 trageri anuale, în fiecare an, până în 2015.

 

Cum se face înscrierea?

Pentru obţinerea ajutorului de minimis, potentialii beneficiari trebuie să se înregistreze on-line cu o cerere de acord pentru finanţare ce se va realiza conform prevederilor “Ghidului solicitantului”. Înscrierea online va fi deschisa timp de 10 zile, deschiderea acestora urmând să fie anunţată cu 5 zile înainte pe site-ul Direcţiei pentru Implementarea Programelor pentru IMM-uri. Înscrierile au inceput pe data de 15 ianuarie la ora 10.00 si au durat pana pe 24.01 la ora 20.00.

 

Cum se face evaluarea?

Evaluarea dosarelor se face în funcţie de un punctaj care poate fi calculat folosindu-se criteriile de mai jos. Pentru a identifica in ce sector se incadreaza codul CAEN, puteti folosi lista ataşată la finalul acestei pagini.

1394432_10202031575844512_756834358_n

Dupa terminarea perioadei de 10 zile de inscriere online, se va afisa o lista cu cei eligibili pentru obţinerea finanţării (care au obţinut un punctaj de minimum 60 de puncte), urmând ca in ordine punctajului, sa se primeasca Scrisori de acceptare la evaluarea administrativa. Cei care le primesc, trebuie să depună toată documentaţia necesară, inclusiv planul de investiţii, în termen de 10 zile lucrătoare, la sediile OTIMMC din ţară. Pe măsură ce firmele sunt respinse şi se mai elibereaza din buget, se mai trimit noi Scrisori. Bugetul iniţial trebuie să ajungă pentru un număr minim de 1100 de IMM-uri, acesta fiind consumat în ordine descrescătoare al punctajului. La punctaje egale, diferenta va fi dată de: domeniul de activitate, numarul de angajati, categoria de IMM, locatia implementarii si profitul obtinut.

Mai jos aveţi ataşate “Ghidul Solicitantului”, si H.G. nr 274, 453 si 848 care reglementeaza programul.

Cum putem sa vă ajutăm noi? Click aici! Sau vreţi să ve înscrieţi singuri la finanţare? Avem aici un ghid de la care aţi putea începe.

Daca doriţi o ofertă de preţ în vederea realizării întregului dosar necesar obţinerii ajutorului de minimis, nu ezitaţi să ne contactaţi.

Formular inscriere1973 downloads
Lista Coduri CAEN2513 downloads

Mai jos puteti regasi si legislatia actualizata aferentă programului.

MO Modificari minimis2132 downloads
HG 274/20131782 downloads
HG 453/20131428 downloads

 

 2 comentarii la Ajutorul de minimis de pana la 100.000 de euro 2014

    Andreea Laura

    Buna ziua,

    As dori sa stiu daca aceste fonduri sunt destinate si firmelor din domeniul serviciilor sau comertului.

    Programul se va mai desfasura si pe viitor? Banuiesc ca in cursul acestui an ar trebui sa apara detalii despre noua schema 2016-2017, nu?

    Va multumesc.

Lasa un comentariu

Pentru a primi un raspuns trebuie sa parcurgi regulile din aceasta pagina.