Infiintare SRL-D – Acte si documente, pasi, costuri

//Infiintare SRL-D – Acte si documente, pasi, costuri

Infiintare SRL-D – Acte si documente, pasi, costuri

          Cum sa infiintez o firma?

Înfiinţarea unei firme este acum mai uşoară ca niciodată. Pentru majoritatea întreprinzătorilor din România, înfiinţarea unui SRL reprezintă primul pas în lumea afacerilor, de cele mai multe ori, reprezentând şi prima lor societate comercială.

Înfiinţarea unui SRL-D este recomandata tuturor persoanelor indiferent de varsta care-şi deschid prima lor afacere (regula esentiala: sa nu mai fi avut niciodata actiuni/parti sociale la nicio intreprindere din spatiul economic european). De ce, am explicat mai bine în acest articol. Actele necesare deschiderii unui SRL-D, documentele pe care trebuie să le aibă întreprinzător debutant, paşii ce urmează a fi făcuţi dar şi costurile sau cheltuielile înfiinţării unui SRL-D le puteţi vedea în rândurile în care urmează.

De precizat că înfiinţarea unui SRL-D este similară cu înfiinţarea oricărui SRL şi ar trebui să nu dureze mai mult de 3 zile. Actele necesare înfiinţării unui SRL-D sunt: contract de comodat pentru sediul social, actul constitutiv, rezervarea de nume pe care o obţii de la Registrul Comerţului, chitanţa care atestă depunerea capitalului social (minimum 200 de lei) şi o serie de formulare pe care le vei primi şi completa pe loc la Registrul Comerţului. Şi pentru că vrem să te ajutăm cu documentele necesare înfiinţării firmei, mai jos ai ataşate şi două modele de contract de comodat, respectiv de act constitutiv.

Costurile sau taxele pentru înfiinţarea unui SRL-D sunt zero. Fii totuşi pregătit cu un timbru fiscal de 4 lei, necesar a fi adăugat la dosarul (cu şină) depus la Registrul Comerţului.

 

Paşii de urmat pentru înfiinţare a unui SRL-D sunt următorii:

Ziua 1:

-Mergi la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul judeţului în care vei avea sediul social al firmei, pentru rezervarea numelui firmei. Fii pregătit cu cel puţin 5-10 variante de nume. De obicei, vei obţine rezervarea de nume pe loc.

-Completează şi încheie contractul de comodat şi actul constitutiv (nu uita că nu ai voie să alegi coduri CAEN din mai mult de 5 grupe CAEN – cele cu 3 cifre) şi împreună cu rezervarea de nume te duci la orice bancă pentru depunerea capitalului social.

-Cu chitanţa care atestă plata capitalului social, dar şi cu celelalte documente(act constitutiv, contract de comodat, copie dupa actul de proprietate al celui cu care ai incheiat contractul de comodat) te întorci la Registrul Comerţului, unde completezi formularele necesare dosarului de înfiinţare. Acestea le primeşti la biroul de Informaţii al Registrului Comerţului. De asemenea, în orice oficiu al Registrului Comerţului vei găsi toate aceste formulare şi completate sub formă de exemplu, fiind relativ facilă completarea acestora de către oricine. De asemenea, nu uita sa atasezi si o dovada de proprietate a spatiului pe care s-a facut contractul de comodat.

-Cu dosarul completat, te prezinţi la ghişeul destinat depunerii acestuia. Şi cam asta a fost. Într-o zi, în cel mai bun caz, actele înfiinţării unei firme au fost rezolvate.

Ziua 2:

-Acum aştepţi înfiinţarea firmei.

Ziua 3:

-Teoretic, în a 3-a zi, dacă nu sunt probleme în dosar, actele oficiale ale firmei ar trebui să fie gata, putând ridica de la Registrul Comerţului, Certificatul de Înregistrare. Odată acesta obţinut, poţi merge la orice furnizor specializat pentru a-ţi realiza prima ştampilă. Si sa-ti gasesti rapid un contabil pentru a te pune în temă cu obligațiile pe care le ai față de ANAF.

 

Nu uita însă, că una din obligaţiile SRL-D-ului, este ca în termen de 30 zile de înfiinţare, să înştiinţezi Directia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri printr-un email către Oficiul teritorial de care aparţine noua firmă. Acesta trebuie să conţină o copie după CI a întreprinzătorului, copie a Certificatului de Înregistrare şi o notificare scrisă, de înştiinţare, semnată şi stampilată. Modelul il regăsiţi mai jos. Iar datele de contact ale oficiilor le gasesti aici.

De precizat că şi în cazul înfiinţării unui SRL normal, procedura este în mare parte la fel, diferenţa principală constând în plata unor taxe de înfiinţare (de aproximativ 400-500 de lei). De asemenea, durata de înfiinţare poate să fie un pic mai mare în cazul unor evenimente neprevăzute sau dacă de exemplu, sediul social va fi la bloc, unde va fi necesară obţinerea acordului din partea tuturor vecinilor.

Mai multe informatii despre obtinerea celor 10.000 de euro pentru SRL-D poţi gasi in pagina dedicata de aici. Dacă mai ai alte întrebări legate de înfiinţarea unui SRL-D, verifica te rog pagina dedicata cu intrebari frecvente. Daca nu iti regasesti acolo raspunsul cautat, nu ezita să ne contactezi.

Comments

comments

By | martie 6th, 2013|SRL-D|1.440 Comments

About the Author:

1.440 Comments

 1. Alex Munteanu ianuarie 11, 2017 at 9:25 pm - Reply

  Buna ziua. Se poate sa infiintez un srl.d si sa.l tin fara activitate pana la lansarea programului pentru 2017. Dupa infiintare ce trebuie sa fac? Sunt costuri? Multumesc.

 2. vultur23 decembrie 25, 2016 at 9:54 pm - Reply

  salut cum pot deschide un srl daca nu ai un sdiu ….cum se procedeaza ,,,si cam cit tear costa un contabil ,,sau ce lecti ii mai trebuie

  • Silviu Draganescu decembrie 27, 2016 at 8:26 am - Reply

   Recomandarea mea este sa cautati un contabil pentru a va putea da mai multe detalii. Despre infiintare am vorbit chiar in aceasta pagina.

 3. Luca decembrie 16, 2016 at 6:55 pm - Reply

  Buna ziua! M-ar interesa si pe mine sa deschid o sala de jocuri, cu console, PlayStation sau Xbox, cum se gasesc in mai toate mall-urile! Nu stiu din ce categorie a codurilor Caen face parte! Si m-ar interesa daca as putea obține fonduri sau nu

  • Silviu Draganescu decembrie 19, 2016 at 8:30 pm - Reply

   Hotarati codul caen si va putem ajuta.

 4. Cristian decembrie 9, 2016 at 11:21 pm - Reply

  Buna ziua,

  Locuiesc in Canada.

  Cum pot infiinta un SRL in Romania fara a ma deplasa personal in tara?

  Multumesc

  • Silviu Draganescu decembrie 13, 2016 at 8:50 pm - Reply

   Nu stiu, nu ne ocupam de infiintari firme.

 5. Vasile Claudiu decembrie 8, 2016 at 10:54 am - Reply

  Buna ziua! As vrea sa deschid un srl-d constand intr-un salon de infrumusetare. Exista firme de consultanta care ma pot ajuta cu cele necesare? Programul mai este valabil si pentru anul 2016? Multumesc

  • Silviu Draganescu decembrie 9, 2016 at 7:03 pm - Reply

   Programul e finalizat pe 2016. Conditiile de anul viitor nu se cunosc inca.

 6. Adrian noiembrie 28, 2016 at 7:01 pm - Reply

  Buna ziua
  Domnul Silviu Draganescu cum as putea lua legatura cu dumneavoastra pentru mai multe intrebari si cum trebuie sa fac actele

  • Silviu Draganescu noiembrie 29, 2016 at 12:29 pm - Reply

   Folosind numerele de la contact.

 7. Nucu noiembrie 22, 2016 at 11:19 pm - Reply

  Buna seara, doresc sa deschid o spalatorie,cosmetizare auto fara apa. Voi lucra singur. Ce tip de societate trebuie sa am, srl.d e ok? Pot fi si administrator in acelasi timp. Va multumesc antivipat

  • Silviu Draganescu noiembrie 29, 2016 at 12:28 pm - Reply

   Puteti fi si administrator. Forma de organizare depinde de tipul de activitate. E o discutie mai complexa.

 8. Adrian septembrie 20, 2016 at 6:14 pm - Reply

  Buna ziua….un srl d cu sediul social la bloc trebuie sa aibe semnături de la TOTI vecinii(am vreo 39)
  Daca nu ce se întâmpla după 31.dec al celui de.al 2.lea an(când se pierde D) atunci vor trebui semnăturile ?
  Multumesc anticipat….

  • Silviu Draganescu septembrie 25, 2016 at 10:42 am - Reply

   Trebuie sa aveti semnaturi de la vecinii directi. Adica cei cu care impartiti o latura a apartamentului. Nu de la tot blocul. Insa sunt necesare la infiintare, altfel nu se poate infiinta. Statutul de SRLD se pierde la finalul anului in care impliniti 3 ani de la infiintare.

 9. tarcovnicu valentin septembrie 6, 2016 at 11:28 pm - Reply

  Buna seara,
  Modelele care sunt atasate pe aceasta pagina se pot completa in locul scrisului rosu cu pixul sau trebuie complecate pe calculator. Multumesc

  • Silviu Draganescu septembrie 11, 2016 at 5:01 pm - Reply

   Pe calculator de preferat.

 10. Mocanu Mihaela august 12, 2016 at 2:07 pm - Reply

  Buna ziua, Contractul de comodat trebuie neaparat facut la notar?Multumesc!

  • Silviu Draganescu august 12, 2016 at 2:53 pm - Reply

   Nu

 11. Narcisa iulie 31, 2016 at 8:21 pm - Reply

  Buna seara.Sunt educatoare dar salariul este prea mic si nu ma descurc .As vrea sa deschid un magazin alimentar împreună cu soțul meu.Cum sa procedez? Mentionez ca as vrea sa deschid pe proprietatea părinților mei ,dar ei nu au nici un act de proprietate pe teren pentru ca bunica nu le a dat.

  • Silviu Draganescu august 1, 2016 at 6:27 am - Reply

   In lipsa unui act de proprietate nu prea puteti face nimic pe acel pamant.

Leave A Comment


Informatii necesare

Ce activitate faceti sau doriti sa intreprindeti? Daca se poate cat mai specific, eventual cu furnizarea unui cod CAEN (acesta din urma este in final elementul cheie care determina daca o activitate e eligibila sau nu).

Unde doriti sa implementati proiectul?

Pentru ce aveti nevoie de bani? Care sunt cheltuielile la care v-ati ganditi, cel putin in mare? Ne intereseaza cat de cat detaliate si cu valori numerice, de preferat in LEI fara TVA. Acestea e al doilea cel mai important criteriu de eligibilitate, care determina daca puteti obtine finantare sau nu. Mai mult, daca ne furnizati o lista de cheltuieli detaliata, noi putem sa identificam si alte surse de finantare pentru dumneavoastra, poate chiar mai bune decat cele pe care le-ati gasit dumneavoastra.

Care este contributia proprie cu care sunteti dispus sa veniti in implementarea proiectului. Atentie insa, chiar si in proiectele in care contributia proprie este zero, tot este nevoie de bani pentru cheltuieli neeligibile, neprevazute sau eventual de acoperit TVA-ul. Asadar, de cati bani dispuneti ca sa implementati proiectul?

Cand doriti sa implementati proiectul? Peste o luna? Peste 6 luni? Peste 1 an?

– Ce numar de telefon aveti? De cele mai multe ori, discutia despre o finantare, cel putin preliminara, este una destul de complexa si interactiva, astfel incat, telefonul este cea mai rapida si eficienta metoda pentru a lamuri aspectele initiale.

– Nu in cele din urma, ati citit informatiile existe pe site deja? Acesta e gandit sa ofere oamenilor interesati raspunsul la cele mai importante intrebari. Lucram din greu sa oferim pe el cele mai noi si importante informatii, iar lectura lui va ofera nu doar raspunsul la intrebarile pe care le aveti, dar si la intrebarile pe care inca nu stiati ca le aveti.

Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol.

×
Reguli privind comentariile

Noi cei de la planul-de-afaceri.ro lucram zilnic din greu sa asiguram vizitatorii site-ului ca au la dispozitie cele mai noi si corecte informatii. Site-ul este gandit sa ofere un acces facil la acestea, pentru ca dorim sa nu le pierdem timpul vizitatorilor. Reciproca e valabila insa, asa ca, inainte de a posta un comentariu, asigura-te de urmatoarele lucruri:

Raspunsul la intrebarea ta nu se afla deja pe site. Daca pui o intrebare la care s-a mai raspuns deja, cel mai probabil nu ti se va raspunde. Site-ul este unul usor de citit si intr-o ora probabil poti sa-l parcurgi pe tot. Consideram ca nu este o investitie de timp foarte mare, mai ales comparativ cu zecile, poate sutele de ore pe care noi le petrecem sa intretinem acest site.

Fii specific atunci cand pui intrebarile. Daca sunt prea generale, nu putem sa dam un raspuns exact.

Asigura-te ca ai postat la articolul corespunzator. De asemenea, daca pui o intrebare care nu are legatura cu articolul, nu ti se va raspunde.

– Daca vrei sa obtii finantare si ai nevoie de consultanta, cel mai rapid insa este sa ne suni direct folosind numerele de telefon de la contact.

Am introdus aceste reguli, de bun simt o mare parte din ele, pentru ca incercam sa mentinem acest site usor de parcurs si o sursa importanta de informatii (gratuite) pentru cei interesati de deschiderea sau dezvoltarea unei afaceri. Daca am aproba si raspunde la toate comentariile, nu doar ca ne-ar consuma o mare parte din timp, dar ar face si site-ul foarte greu de parcurs, mai ales pentru cei care sunt cu adevarat interesati si carora le-am pierde timpul cand vor parcurge acelasi intrebari puse de zeci de ori.

×