Sub-masura 6.4: Investiții in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole

//Sub-masura 6.4: Investiții in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole
Programul National Dezvoltare Rurala – sub-masura 6.4 – I

       Cine poate să obţină aceşti bani?

Programul este destinat solicitantilor din spatiul rural, microintreprinderi si intreprinderi neagricole existenta sau nou infiintate, care au atat sediul social in mediul rural dar si punctul de lucru actual sau viitor.

Categoriile de solicitanti eligibili sunt: PFA, II, IF, SNC, SCS, SA, SCA, SRL, SRLD, societate comerciala cu capital privat, societate agricola, societata agricola de gradul 1, cooperativa agricola, medic veterinar, medic uman. Toti solicitantii trebuie sa aiba capital 100% privat.

Lista activitatilor eligibile, respectiv codurile CAEN eligibile, o regasiti in arhiva de la finalul acestei pagini.

       Câţi bani pot să iau?

Se ofera 200.000 de euro, pe maximum 3 ani, sub formă de ajutor financiar NERAMBURSABIL,  fiecărui solicitant ce respectă procedură de obţinere a acestora. Cei 200.000 de euro reprezintă doar o contribuţie de 70% din valoarea intregului proiect. Se poate creste acest procent pana la 90% doar pentru solicitantii care desfasoara activitati de productie, servicii medicale, sanitar veterinare si agroturism dar si pentru fermierii care isi diversifica activitatea de baza agricola.

      Cum pot cheltui aceşti bani?

Banii sunt furnizati pe principiul rambursarii, astfel incat beneficiarul trebuie sa realizeze initial cheltuielile din banii proprii, urmand apoi sa se deconteze procentul de cofinantare in care s-a incadrat. La momentul semnarii contractului de finantare, el trebuie sa faca dovada a 50% din valoarea cofinantarii. De asemenea, se poate solicita un avans de 50% din valoarea finantarii, insa doar daca se pot furniza garantii bancare pentru acesta.

Tipurile de cheltuieli eligibile constau in:

– Constructia, extinderea si modernizarea cladirilor

– Achizitionarea de echipamente noi

– Achizitonarea de software, licente, drepturi de autor

– Servicii medicale, de reparatii, consultanta

Rambursarea se poate face in maximum 5 transe de plata.

       Cum mă înscriu?

Înscrierea se face pe site-ul Afir. După înregistrarea pe site printr-o procedură simulară cu crearea unui cont de email, se completează online sectiunile si se selectează trimiterea formulalelor. Durata de inscriere va fi pana pe 30 noiembrie, cu posibilitatea de inchidere in momentul in care se atinge un nivel de 200% din valoarea totala a bugetului.

       Cum se face evaluarea?

Evaluarea se face intr-un mod foarte obiectiv şi transparent. Exista o grila de punctaj, pe care o regasiti in procedura atasata in arhiva de mai jos. In fiecare luna se permite inscrierea doar peste un anumit prag de punctaj. Pana pe 1 septembrie, pragul minim este de 60 de puncte, urmand sa scada lunar cu 15  puncte.

Dacă planul de afaceri este unul corect realizat, respectă cheile de verificare, este realist şi respectă criteriile esenţiale  si are si un punctaj suficient de mare, atunci se va obtine finantare.

Mai jos aveţi ataşate ghidul solicitantului, lista codurilor CAEN eligibile, modelul planului de afaceri si alte declaratii si documente importante in cadrul programului.  În acestea puteţi regăsi principalele reguli de respectat dar şi puteţi să vă faceţi o idee despre conţinutul planului de afaceri ce trebuie completat pe site-ul Agenţiei.

Cum putem sa vă ajutăm noi? Click aici pentru a afla mai multe! Sau vreţi să ve înscrieţi singuri la finanţare? Avem aici un ghid de la care aţi putea începe.

De asemenea, dacă vreţi o cotaţie de preţ în ceea ce priveşte consultanţa acordată pentru realizarea planului de afaceri, puteţi merge direct la Contact.

STATUS: Fonduri epuizate pe 2016. Deschidere din nou in 2017.

 

Comments

comments

20 Comments

 1. Ionut Andor decembrie 17, 2016 at 2:49 pm - Reply

  Compania cu care dorim sa participam la finantare trebuie sa aiba ceva conditii indeplinite la sfarsit de an? (sa nu fie pe minus, sa aiba toate taxele platite la anaf, sa aiba un anumit profit minim etc) – Multumesc pentru raspuns

  • Silviu Draganescu decembrie 19, 2016 at 8:29 pm - Reply

   Detaliati speta.

 2. Alexandra Mitrut decembrie 17, 2016 at 2:46 pm - Reply

  Buna, am o firma cu sediul social la oras, firma infiintata in urma castigarii unei finantari de 25000 euro in 2015. De asemenea detin un teren in zona rurala. Pot sa schimb sediul social sa fie rural si sa particip la aceasta finantare in 2017? Activitatea este cea de productie.

  • Silviu Draganescu decembrie 19, 2016 at 8:30 pm - Reply

   Se poate interpreta ca masuri de indeplinire a unor conditii artificiale.

 3. Anca noiembrie 30, 2016 at 8:40 am - Reply

  PFA cod CAEN 8621 -medic familie rural-as dori sa construiesc un centru medical.Pot sa obtin fonduri europene?Practic doresc sa construiesc un cabinet medical mai mare si modern,cu aparatura de specialitate

  • Silviu Draganescu decembrie 1, 2016 at 7:45 pm - Reply

   Din pacate nu se cunosc conditiile programelor de finantare de anul viitor. Va trebui sa urmariti in timp real pe masura ce sunt lansate si sa verificati daca se potrivesc.

 4. oana octombrie 1, 2016 at 7:00 pm - Reply

  Am ridicată o clădire pentru o pensiune, bine e aproape gata aş vrea să accesez nişte fonduri pentru amenajarea exteriorului am pana in 35 de ani si nu am, nici nu am mai avut nici o firma. Va.ş ruga să mă ajutați daca se poate. Am uitat să menționez că sunt dintr-o zona rurală.

  • Silviu Draganescu octombrie 2, 2016 at 8:04 pm - Reply

   Va rog sa ne contactati telefonic pentru a discuta mai pe larg.

 5. Marius august 28, 2016 at 4:26 am - Reply

  Doresc sa accesez aceasta masura, respectiv sa construiesc o pensiune cu 5 camere si sa infintez o cultura de lavanda. Terenul are o suprafata de 1,25ha. Dispun de suma de 20.000 euro. Trebuie sa am fonduri suplimentare in cazul in care proiectul este aprobat sau primesc finantare pentru a construi?

  • Silviu Draganescu august 28, 2016 at 5:25 pm - Reply

   Trebuie sa aveti bani si pentru cheltuielile neeligibile si neprevazute, plus cei necesari pentru rulaj, pentru ca programul este in principal cu decontare.

 6. Luciana aprilie 26, 2016 at 9:51 pm - Reply

  Buna seara, de ce trebuie sa existe 50% cofinantare? Din ce-am citit scria ca 90 % sprijin si doar 10 % contributie proprie! Cum 5 transe? Adica proiectul pe faze de constructie trebuie impartit in 5? Si mereu eu trebuie sa am minim 40000 euro disponibili?

  • Silviu Draganescu mai 4, 2016 at 8:00 pm - Reply

   Va rog sa cititi cu atentie ce am scris. 50% nu e cofinantarea, ci dovoada ca aveti 50% din cofinantare. Adica din 10%. Adica 5% de fapt.

 7. Catalin februarie 18, 2016 at 3:02 pm - Reply

  Buna ziua,

  Am un teren intr-o zona montana (defavorizata) din partea de Vest a tarii, m-ar interesa sa stiu daca pot accesa fonduri pentru constructia unei agro-pesiuni si la ce program ma incadrez ?

  Va multumesc ,

  • admin februarie 22, 2016 at 5:40 am - Reply

   Ati putea accesa 6.4 insa trebuie sa aveti si dvs o mare parte din bani.

 8. daniel noiembrie 2, 2015 at 11:54 am - Reply

  Buna ziua . As vrea sa stiu pana cand se pot depune proiecte pentru aceasta masura . Va multumesc

  • admin noiembrie 3, 2015 at 7:31 pm - Reply

   Sesiunea se va relua anul viitor.

 9. sorin octombrie 29, 2015 at 11:52 am - Reply

  Buna ziua, intentionez sa deschid un srl-d, mentionez faptul ca am varsta de 42 ani, am studii superioare, iar societatea la care sunt angajat se afla in insolventa si e posibil sa intru in somaj. As fi interesat de activitatea de productie.

  • admin octombrie 30, 2015 at 10:19 am - Reply

   Si care e intrebarea?

 10. man maricica octombrie 14, 2015 at 8:56 pm - Reply

  Detin un SRL-D si doresc obtinerea unor fonduri europene . In ce masura afecteaza demararea accesarii, creditele bancare? Am construit un spatiu, cu credit de la banca, dar nu este finalizat si sunt blocata. Nu se poate face chiar nimic? Chiar nu exista nici o psibilitate prin fonduri? Nu-i corect.

  • admin octombrie 16, 2015 at 12:06 pm - Reply

   In principiu nu va afecteaza. Problema e ca dvs v-ati blocat toti banii intr-o investitie care momentan nu produce bani. Iar majoritatea fondurilor solicita si o contributie proprie, in cash, pe care daca nu o aveti nu le puteti accesa. Trebuia sa nu construiti si sa va tineti banii sa-i folositi pe post de contributie proprie la un program de finantare.

Leave A Comment


Informatii necesare

Ce activitate faceti sau doriti sa intreprindeti? Daca se poate cat mai specific, eventual cu furnizarea unui cod CAEN (acesta din urma este in final elementul cheie care determina daca o activitate e eligibila sau nu).

Unde doriti sa implementati proiectul?

Pentru ce aveti nevoie de bani? Care sunt cheltuielile la care v-ati ganditi, cel putin in mare? Ne intereseaza cat de cat detaliate si cu valori numerice, de preferat in LEI fara TVA. Acestea e al doilea cel mai important criteriu de eligibilitate, care determina daca puteti obtine finantare sau nu. Mai mult, daca ne furnizati o lista de cheltuieli detaliata, noi putem sa identificam si alte surse de finantare pentru dumneavoastra, poate chiar mai bune decat cele pe care le-ati gasit dumneavoastra.

Care este contributia proprie cu care sunteti dispus sa veniti in implementarea proiectului. Atentie insa, chiar si in proiectele in care contributia proprie este zero, tot este nevoie de bani pentru cheltuieli neeligibile, neprevazute sau eventual de acoperit TVA-ul. Asadar, de cati bani dispuneti ca sa implementati proiectul?

Cand doriti sa implementati proiectul? Peste o luna? Peste 6 luni? Peste 1 an?

– Ce numar de telefon aveti? De cele mai multe ori, discutia despre o finantare, cel putin preliminara, este una destul de complexa si interactiva, astfel incat, telefonul este cea mai rapida si eficienta metoda pentru a lamuri aspectele initiale.

– Nu in cele din urma, ati citit informatiile existe pe site deja? Acesta e gandit sa ofere oamenilor interesati raspunsul la cele mai importante intrebari. Lucram din greu sa oferim pe el cele mai noi si importante informatii, iar lectura lui va ofera nu doar raspunsul la intrebarile pe care le aveti, dar si la intrebarile pe care inca nu stiati ca le aveti.

Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol.

×
Reguli privind comentariile

Noi cei de la planul-de-afaceri.ro lucram zilnic din greu sa asiguram vizitatorii site-ului ca au la dispozitie cele mai noi si corecte informatii. Site-ul este gandit sa ofere un acces facil la acestea, pentru ca dorim sa nu le pierdem timpul vizitatorilor. Reciproca e valabila insa, asa ca, inainte de a posta un comentariu, asigura-te de urmatoarele lucruri:

Raspunsul la intrebarea ta nu se afla deja pe site. Daca pui o intrebare la care s-a mai raspuns deja, cel mai probabil nu ti se va raspunde. Site-ul este unul usor de citit si intr-o ora probabil poti sa-l parcurgi pe tot. Consideram ca nu este o investitie de timp foarte mare, mai ales comparativ cu zecile, poate sutele de ore pe care noi le petrecem sa intretinem acest site.

Fii specific atunci cand pui intrebarile. Daca sunt prea generale, nu putem sa dam un raspuns exact.

Asigura-te ca ai postat la articolul corespunzator. De asemenea, daca pui o intrebare care nu are legatura cu articolul, nu ti se va raspunde.

– Daca vrei sa obtii finantare si ai nevoie de consultanta, cel mai rapid insa este sa ne suni direct folosind numerele de telefon de la contact.

Am introdus aceste reguli, de bun simt o mare parte din ele, pentru ca incercam sa mentinem acest site usor de parcurs si o sursa importanta de informatii (gratuite) pentru cei interesati de deschiderea sau dezvoltarea unei afaceri. Daca am aproba si raspunde la toate comentariile, nu doar ca ne-ar consuma o mare parte din timp, dar ar face si site-ul foarte greu de parcurs, mai ales pentru cei care sunt cu adevarat interesati si carora le-am pierde timpul cand vor parcurge acelasi intrebari puse de zeci de ori.

×