POR 2.1 – Investitii pentru microintreprinderi

//POR 2.1 – Investitii pentru microintreprinderi

Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR) lansează un nou program de finanțare în cadrul Axei prioritare 2 – Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, Prioritatea de investiții 2.1 – Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri.

Am sanse sa obtin finantare cu afacerea mea? 

Poti afla si singur foarte simplu. In primul rand trebuie sa citesti foarte bine acest articol, nu iti ia mai mult de 3 minute. Trebuie sa stabilesti eligibilitatea, care e data in primul rand de domeniul de activitate si de tipul de cheltuieli pe care vrei sa le efectuezi. De asemenea, tine cont si de punctajul obtinut, pentru ca banii se dau in functie de punctaj, iar un punctaj mic de obicei duce efectiv la imposibilitatea obtinerii unei finantari. Despre modul in care sa iti alegi finantarea potrivita am vorbit si aici. Nu in ultimul rand, trebuie sa stii ca daca nu ai niciun ban nu poti implementa niciun program de finantare. Am explicat mai bine de ce in linkul acesta. Acum, spor la citit.

Cine poate să obţină aceşti bani?

Pentru accesarea programului de finațare POR 2.1, firmele solicitante trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, dintre care, cele mai importante, le enumărăm mai jos:

– Sunt societăți comerciale sau cooperative ce se încadrează în categoria microîntreprinderilor (întreprinderi cu maximum 9 salariaţi şi cu o cifră de afaceri anuală netă sau active totale de maxim 2 milioane de euro);

Au cel puțin 1 an fiscal de la înregistrarea la Registrul Comerţului la data înscrierii la finanțare (înființate cel târziu la 1 ianuarie 2015);

– Au înregistrat profit din exploatare și/sau financiar în anul fiscal precedent datei de depunere a cererii de finanţare;

– Locația de implementare a proiectului se află în mediul urban, într-una din regiunile de dezvoltare: Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru (Procedurile de acordare a finanțării pentru proiectele din regiunea București-Ilfov vor fi stabilite în perioada următoare);

– Nu au datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale

– Nu au depăşit plafonul de minimis de 200.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare pentru o întreprindere unică;

– Au codul CAEN cu care se înscriu la finanțare (o singură activitate pentru care se solicit finanțare), autorizat la ONRC pentru locul de implementare a proiectului, în momentul depunerii cererii de finanțare.

Acest program acordă finanțări pentru activitatile de producție si sevicii din anexa disponibilă spre descărcare la sfârșitul acestui articol.

Câţi bani pot să iau?

Valoare eligibilă a fiecărui proiect trebuie să fie cuprinsă între 25.000 și 200.000 euro și reprezintă 90% finanțare nerambursabilă.

Cum pot cheltui aceşti bani?

Principalele categorii de cheltuieli eligibile sunt:

–     Cheltuieli aferente activităților de construire/ extindere/ modernizare a spaţiilor de producţie/ prestare de servicii ale microîntreprinderilor, inclusiv a utilităţilor generale aferente (alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrică, PSI);

–     Cheltuielile efectuate pentru lucrări şi acţiuni de protecţia mediului;

–     Cheltuieli cu achiziţionarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică, de natura mijloacelor fixe;

–     Cheltuieli cu achiziţionarea de instalaţii/ echipamente specifice în scopul obţinerii unei economii de energie, precum şi sisteme care utilizează surse regenerabile/ alternative de energie pentru eficientizarea activităţilor pentru care a solicitat finanţare (în limita a 15% din totalul cheltuielilor din proiect);

–     Cheltuieli cu achiziționarea de brevete, licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi şi active similare;

–     Cheltuieli cu activități de realizare de website-uri pentru prezentarea activităţii şi a produselor sau serviciilor proprii, inclusiv instrumente de comercializare on-line;

–     Servicii de consultanță/ asistență (în limita a 7% din valoarea totala a proiectului), în această categorie fiind incluse elaborarea documentaţiilor necesare obţinerii acordurilor, avizelor şi autorizaţiilor aferente obiectivului de investiţie, elaborarea planului de afaceri pentru obținerea finanțării etc.

–     Cheltuieli aferente implementării proiectului privind taxele și comisioanele pentru obţinerea autorizaţiei de execuţie a lucrărilor de organizare de şantier, a lucrărilor de construcție etc.

Nu sunt eligibile la acest program de finanțare următoarele:

– Achiziționarea de terenuri si/sau construcții;

– Achiziţionarea autovehiculelor și a mijloacelor de transport;

– Costurile operationale, administrative, de functionare, de testare și intretinere;

– Salariile angajaților;

– Cheltuieli financiare (prime de asigurare, taxe, comisioane, rata și dobânzi aferente creditelor);

– Cheltuieli de leasing.

Cum se acordă sprijinul nerambursabil și care sunt obligativitățile firmei finanțate?

Sprijinul nerambursabil se acordă sub forma unui avans, pe care solicitantul va trebui ulterior să îl justifice prin documente de achiziție (facturi, procese verbale etc) și în urma unor inspecții la locația de implementare a proiectului.

Perioada de implementare a proiectului, în care beneficiarul trebuie să realizeze toate investițiile menționate în planul de afaceri, este de 3 ani de la data semnării acordului de finanțare.

Principalele obligații ale firmei care beneficiază de ajutorul financiar nerambursabil în cadrul proiectului, sunt:

–   Respectarea achizițiilor conform planului de afaceri depus spre finanțare;

–   Respectarea procentului de creștere a productivității muncii, la 2 ani după finalizarea implementării proiectului, conform procentului asumat în planul de afaceri, pentru care firma solicitantă a primit un punctaj corespunzător la evaluare;

–   Menținerea investițiilor în cadrul societății, fără a le înstrăina, pentru cel puțin 3 ani fiscali de la încheierea perioadei de implementare a proiectului.

Cum și când mă înscriu?

Cererile de finanțare se vor depune online, prin utilizarea aplicaţiei MySMIS, aplicaţie ce este pusa la dispozitia solicitanților de către Ministerul Fondurilor Europene.

Cum se face evaluarea?

Evaluarea planurilor de afaceri pentru programul de finanțare POR 2.1 se realizează în două etape:

Etapa 1 – Conformitatea administrativă și eligibilitatea solicitantului la finanțare (verificarea respectării procedurii de inscriere, verificarea autorizării codului CAEN la punctul de lucru declarat in proiect, depunerea documentației complete la înscriere etc).

Etapa 2 – Evaluarea efectivă a planului de afaceri.

Fiecărei luni de depunere a proiectelor la finanțare îi corespunde un prag de calitate, respectiv un punctaj minim pentru care proiectele sunt analizate. Pentru a parcurge cele 2 etape de evaluare, proiectele trebuie să obțină un punctaj cel puțin egal cu pragul de calitate specific fiecărei luni, astfel:

–   85 de puncte pentru proiectele depuse în primele două luni de înscrieri;

–   80 de puncte pentru proiectele depuse în luna a treia de înscrieri;

–   75 de puncte pentru proiectele depuse în luna a patra de înscrieri;

–   70 de puncte pentru proiectele depuse în luna a cincea de înscrieri;

–   65 de puncte pentru proiectele depuse în luna a șasea de înscrieri.

Proiectele care obțin sub 50 de puncte sunt respinse de la finanțare.

În cazul în care bugetul disponibil nu este acoperit într-o anumită lună de proiectele care îndeplinesc pragul de calitate lunar corespunzător, în lunile următoare se vor bugeta proiectele care au obținut între 50 și 85 de puncte, menținându-se, astfel, în competiția pentru finanțare; spre exemplu, proiectele de 80 de puncte depuse atât în primele două luni, cât și în luna a treia, vor putea fi contractate dacă bugetul alocat nu a fost epuizat de proiectele cu 85 de puncte.

Grila de punctaj în funcție de care se va realiza evaluarea este atasata in arhiva de mai jos. Avand in vedere interesul deosebit acordat programului de finantare ne asteptam ca bugetul sa se epuizeze inca din primele luni, corespunzatoare unor punctaje de peste 85 de puncte.

De asemenea, in aceeasi arhiva mai jos regasesti si Ghidul solicintantului pentru proiectul de finanțare POR 2.1, precum și structura planului de afaceri, codurile CAEN eligibile la program și grila de evaluare. Precizăm că documentele sunt in dezbatere publica pentru potențialii solicitanți și așteptăm ca InfoRegio să publice variantele finale în curând.

 • Cum putem sa te ajutăm noi? Click aici!
 • Vrei o cotaţie de preţ în ceea ce priveşte consultanţa acordată pentru realizarea planului de afaceri? Poți merge direct la Contact.
 • Finantarea aceasta nu ti se potriveste? Mergi pe prima pagina pentru a identifica o noua oportunitate sau poti intra pe tabelul centralizator cu finantarile disponibile.

Status program: Deschis din 27.07.2016


Comments

comments

81 Comments

 1. Vasilescu decembrie 5, 2016 at 8:42 pm - Reply

  Si daca am firma o intreprindere individuala infiintata in mai 2015 nu pot aplica la acest program?

  • Silviu Draganescu decembrie 9, 2016 at 7:02 pm - Reply

   Nu

 2. Alina Chereji noiembrie 24, 2016 at 7:15 pm - Reply

  Buna, mai sunt fonduri, se poate participa la aceasta finantare?

  • Silviu Draganescu noiembrie 29, 2016 at 12:28 pm - Reply

   Da

 3. Nicolae Sergiu noiembrie 9, 2016 at 9:14 pm - Reply

  Buna seara!

  As putea lua fonduri pentru dezvoltarea unei platforme de stiri online?

  • Silviu Draganescu noiembrie 19, 2016 at 4:14 pm - Reply

   Ce cod CAEN aveti?

 4. Liviu octombrie 24, 2016 at 8:05 am - Reply

  Buna ziua,as dori sa fac o spalatorie profesionala de covoare,nu este in orasul meu.ajunge undeva la 150.000 euro…ce pot face ?cum pot face?

  • Silviu Draganescu octombrie 25, 2016 at 8:41 am - Reply

   Va rog sa ne contactati telefonic pentru a putea discuta mai pe larg.

 5. Lavinia septembrie 30, 2016 at 7:07 pm - Reply

  Buna ziua.
  Doresc sa construiesc o fabrica pt confectii textile. Am un teren de 2000mp si cateva utilaje. Sunt in domeniu de 20 ani, lucrez impreuna cu mama mea care face meserie aceasta de 45 ani. Imi doresc sa duc mai departe aceasta meserie. Ce trebuie sa fac sa pot accesa fondurile europene. Va multumesc

  • Silviu Draganescu octombrie 2, 2016 at 8:04 pm - Reply

   Va rog sa ne contactati telefonic pentru a discuta mai pe larg.

 6. Ovidiu Balan septembrie 29, 2016 at 8:32 pm - Reply

  Buna seara, am un SRL din 2008, micro, in prezent fara angajati, caen 3314, am ceva profit pe ultimul exercitiu financiar. As dori finantare pentru un „service auto mobil”. Achizitionarea autoutilitarei si echiparea acesteia in acest scop ar fi un proiect eligibil? As crea doua locuri de munca, un mecanic si un electrician electronist auto amandoi calificati cu diplome. Multumesc.

  • Silviu Draganescu octombrie 2, 2016 at 8:03 pm - Reply

   Va rog sa ne contactati telefonic pentru a discuta mai pe larg.

 7. George Pas septembrie 21, 2016 at 1:24 am - Reply

  Salut! As vrea sa accesez fonduri nerambursabile pentru construirea unui depozit si a unei cladiri de birouri pentru activitatea de logistica si transport, in mediul rural, pentru anul 2017. ce conditii trebuie indeplinite si care este suma care poate fi accessta? Multumesc!

  • Silviu Draganescu septembrie 25, 2016 at 10:45 am - Reply

   Pentru 2017 va rugam sa reveniti in 2017 prin februarie, momentan nu se cunosc conditiile pentru anul viitor. Totusi activitatea cu care doriti sa accesati finantare nu are sanse foarte mari de a obtine finantare.

 8. petru septembrie 17, 2016 at 8:53 pm - Reply

  indeplinesc conditii de finantare punctaj85 ,mediul rural,dar nu vreau sa platesc 800 euro la semnarea contractlui cum vor toti cei se ocupa de astfel de oferte
  platesc numai dupa semnarea contractului de finantare suma ptr intocmirea documentatiei este eligibila este cuprinsa in valoarea totala a proiectului

  • Silviu Draganescu septembrie 19, 2016 at 7:29 am - Reply

   In aceasta pagina scrie foarte clar ca pentru a fi eligibil trebuie sa fiti in mediul urban, nu rural. Deci nu puteti indeplini conditiile de finantare de la acest proiect.

 9. Stefan septembrie 15, 2016 at 9:39 pm - Reply

  Buna ziua, Ma numesc Stefan, din Satu Mare, am 30 de ani. As dori o vopsitorie auto, nu am diploma pt ca am invatat meseria de la un prieten. Se poate deschid fara diploma? Sau in prima data deschid o mica vopsitorie auto pe rural si dupa cateva luni cer 6.4 pt modernizare (ex.: cabina, elevatoare etc. care sunt scumpe). Nu este o ideie buna? Se poate? Multumesc.

  • Silviu Draganescu septembrie 19, 2016 at 7:28 am - Reply

   Ati postat un comentariu la un articol dedicat unui program de finantare la care se pot inscrie doar firmele mai vechi de 1 an. Va rog sa postati la sectiunea corespunzatoare pentru a putea primi un raspuns.

 10. bratescu carmen ramona august 16, 2016 at 10:54 pm - Reply

  Buna ziua.ma numesc carmem.momentan lucrez in italia, as dori sa ma intorc in tara si sa accesez fondurile europene nerambursabile pentru dedchiderea unei macelarii.credeti ca as avea succes? Va multumesc

  • Silviu Draganescu august 21, 2016 at 2:31 pm - Reply

   Discutia e un pic mai complexa. Va rog sa ne contactati telefonic pentru a discuta mai pe larg.

 11. Radu Branda iulie 30, 2016 at 1:53 pm - Reply

  Detin un teren agricol intravilan, cultivat cu pruni, in mediu rural, avand front stradal de 7 m si as dori sa-mi construiesc o pensiune turistica dar nu dispun de bani.Ce sfaturi imi dati?

  • Silviu Draganescu august 1, 2016 at 6:28 am - Reply

   Faceti rost de bani intai. Nicio finantarea nerambursabila nu puteti implementa daca nu aveti bani.

Leave A Comment


Informatii necesare

Ce activitate faceti sau doriti sa intreprindeti? Daca se poate cat mai specific, eventual cu furnizarea unui cod CAEN (acesta din urma este in final elementul cheie care determina daca o activitate e eligibila sau nu).

Unde doriti sa implementati proiectul?

Pentru ce aveti nevoie de bani? Care sunt cheltuielile la care v-ati ganditi, cel putin in mare? Ne intereseaza cat de cat detaliate si cu valori numerice, de preferat in LEI fara TVA. Acestea e al doilea cel mai important criteriu de eligibilitate, care determina daca puteti obtine finantare sau nu. Mai mult, daca ne furnizati o lista de cheltuieli detaliata, noi putem sa identificam si alte surse de finantare pentru dumneavoastra, poate chiar mai bune decat cele pe care le-ati gasit dumneavoastra.

Care este contributia proprie cu care sunteti dispus sa veniti in implementarea proiectului. Atentie insa, chiar si in proiectele in care contributia proprie este zero, tot este nevoie de bani pentru cheltuieli neeligibile, neprevazute sau eventual de acoperit TVA-ul. Asadar, de cati bani dispuneti ca sa implementati proiectul?

Cand doriti sa implementati proiectul? Peste o luna? Peste 6 luni? Peste 1 an?

– Ce numar de telefon aveti? De cele mai multe ori, discutia despre o finantare, cel putin preliminara, este una destul de complexa si interactiva, astfel incat, telefonul este cea mai rapida si eficienta metoda pentru a lamuri aspectele initiale.

– Nu in cele din urma, ati citit informatiile existe pe site deja? Acesta e gandit sa ofere oamenilor interesati raspunsul la cele mai importante intrebari. Lucram din greu sa oferim pe el cele mai noi si importante informatii, iar lectura lui va ofera nu doar raspunsul la intrebarile pe care le aveti, dar si la intrebarile pe care inca nu stiati ca le aveti.

Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol.

×
Reguli privind comentariile

Noi cei de la planul-de-afaceri.ro lucram zilnic din greu sa asiguram vizitatorii site-ului ca au la dispozitie cele mai noi si corecte informatii. Site-ul este gandit sa ofere un acces facil la acestea, pentru ca dorim sa nu le pierdem timpul vizitatorilor. Reciproca e valabila insa, asa ca, inainte de a posta un comentariu, asigura-te de urmatoarele lucruri:

Raspunsul la intrebarea ta nu se afla deja pe site. Daca pui o intrebare la care s-a mai raspuns deja, cel mai probabil nu ti se va raspunde. Site-ul este unul usor de citit si intr-o ora probabil poti sa-l parcurgi pe tot. Consideram ca nu este o investitie de timp foarte mare, mai ales comparativ cu zecile, poate sutele de ore pe care noi le petrecem sa intretinem acest site.

Fii specific atunci cand pui intrebarile. Daca sunt prea generale, nu putem sa dam un raspuns exact.

Asigura-te ca ai postat la articolul corespunzator. De asemenea, daca pui o intrebare care nu are legatura cu articolul, nu ti se va raspunde.

– Daca vrei sa obtii finantare si ai nevoie de consultanta, cel mai rapid insa este sa ne suni direct folosind numerele de telefon de la contact.

Am introdus aceste reguli, de bun simt o mare parte din ele, pentru ca incercam sa mentinem acest site usor de parcurs si o sursa importanta de informatii (gratuite) pentru cei interesati de deschiderea sau dezvoltarea unei afaceri. Daca am aproba si raspunde la toate comentariile, nu doar ca ne-ar consuma o mare parte din timp, dar ar face si site-ul foarte greu de parcurs, mai ales pentru cei care sunt cu adevarat interesati si carora le-am pierde timpul cand vor parcurge acelasi intrebari puse de zeci de ori.

×