Toate informatiile de care ai nevoie despre SRL-D

Ce este un SRL-D?

Societatea cu Răspundere Limitată – Debutant este reglementată de către Ordonanţa de Urgenţă 6/2011 şi a fost realizată în vederea stimulării înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți. Ordonanţa este disponibilă spre download în partea de jos a acestei pagini.

Cine poate înfiinţa un SRL-D?

Un SRL-D poate fi înfiinţat de intreprinzător debutant, o persoană fizică majoră ce indeplineşte cumulativ, în principal, următoarele condiţii:

– Nu a mai fost acţionar în cadrul altor firme din spatiul economic european. Daca a avut un PFA sau un II, poate sa-si înfiinţeze un SRL-D. Important e să nu fi fost acţionar într-un SRL(-D) sau SA.

SRL-D-ul poate să aibă până la 5 asociaţi, însă toţi trebuie să respecte cele două condiţii de mai sus. De asemenea, compania  trebuie să fie administrată de cel puţin unul dintre ei, ori de asociatul unic.

La infiinţarea SRL-D-ului, se pot alege maximum 5 grupe (cele cu 3 cifre) de activitate pentru obiectul de activitate, fiind excluse o serie de coduri CAEN specifice, ce pot fi regăsite în Normele de aplicare, ataşate ca document la finalul acestei pagini.

De asemenea, puteţi accesa pagina dedicată Înfiinţării unei firme de tip SRL-D, unde veţi putea regăsi atât paşii ce trebuie urmaţi, cât şi template-uri de contract de comodat şi act constitutiv.

Care sunt avantajele SRL-D?

În vederea  sprijinirii tinerilor şi încurajarea acestora spre deschiderea unor noi afaceri, SRL-D-ul vine cu o serie de avantaje faţă de un SRL normal sau un PFA:

– Înfiinţarea este gratuită. Veţi avea nevoie totuşi de un timbru de 4 lei la Registrul Comerţului şi de capitalul social minim de 200 de lei, ce se poate ulterior retrage.

– Poate să aplice pentru obţinerea unui ajutor financiar nerambursabil de 10.000 de euro. Mai multe detalii despre program puteti găsi aici.

– Garanţii acordate de Fondul National de Garantare a creditelor pentru IMM-uri, până la 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 de euro.

– Scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale (pensia, 15,8% din brut) datorate de angajatori pentru 4 angajaţi în limita salariului mediu brut pe economie din anul anterior.

Care sunt obligaţiile specifice SRL-D?

Pe lângă obligaţiile specifice oricărei societăţi cu răspundere limitată, SRL-D-ul are o serie de obligaţii tipice:

– În termen de cel mult 30 zile lucrătoare de la inregistrare, SRL-D-ul trebuie să înştiinţeze oficiul teritorial pentru intreprinderi mici şi mijlocii şi cooperaţie al AIPPIMM în a cărui rază de competenţă îşi are sediul social.

– Să angajeze cel puţin 2 salariaţi în momentul în care face prima tragere din cadrul AFN-ului de 10.000 de euro si sau beneficiază de creditul contragarantat.

– Să reinvestească anual cel puţin 50% din profitul realizat în anul anterior.

– Să depună la AIPPIMM situaţiile financiare semestriale şi anuale.

Cât timp deţii statutul de SRL-D?

Calitatea de microîntreprindere aparţinând întreprinzătorului debutand se pierde prin efectul legii:

– La data de 31 decembrie a anului când se indeplinesc 3 ani de la data înregistrării

– La implinirea a 45 de zile lucrătoare de la data scadenţei unei obligaţii fiscale neîndeplinite

– La data depunerii situaţiei financiare semestriale sau anuale, dacă cifra de afaceri a atins echivalentul in lei a 500.000 de euro

Mai jos aveţi ataşate atât ordonanţa de urgenţă 6/2011, cât şi normele de aplicare, unde puteţi afla toate detaliile legate de înfiinţarea unui SRL-D, condiţiile, obligaţiile şi beneficiile acestuia.

Download


Comments

comments

1.005 Comments

 1. Bunget octombrie 24, 2016 at 1:02 pm - Reply

  Buna ziua pot face srl- d si sa aplic si fondul de stat pt a investi

  • Silviu Draganescu octombrie 25, 2016 at 8:44 am - Reply

   Da

 2. Lili octombrie 24, 2016 at 1:01 pm - Reply

  Buna ziua! Pensiunea pentru animale (caini si pisici) este eligibila pentru accesarea plafonului nerambursabil?

  • Silviu Draganescu octombrie 25, 2016 at 8:44 am - Reply

   Ce COD CAEN folositi? Ce cheltuieli aveti nevoie? Aveti un SRLD? Eligibilitatea este data de mai multe criterii, nu doar de domeniul de activitate. Va recomand sa ne contactati telefonic pentru a va putea da un raspuns mai clar.

 3. Balsan Szilvia octombrie 17, 2016 at 12:24 pm - Reply

  Buna ziua,

  Care sunt pasii de urmat pentru ca o firma SRL-D infiintata sa devina platitoare de TVA?

  Multumesc fumos

  • Silviu Draganescu octombrie 17, 2016 at 5:22 pm - Reply

   Va rog sa contactati un contabil pentru aceasta informatie.

 4. Iancu Denisa octombrie 14, 2016 at 7:10 pm - Reply

  buna ziua, eu mi-am pus in plan sa imi deschid un coafor…nu este sigur ca o sa am asociati…deocamdata as vrea ceva mic care sa il extind in timp…pentru coafor as putea accesa fonduri europene?

  • Silviu Draganescu octombrie 16, 2016 at 1:36 pm - Reply

   Este activitate eligibila la mai multe programe. Va rog sa ne contactati telefonic pentru mai multe detalii.

 5. Visan octombrie 14, 2016 at 8:13 am - Reply

  Pt agricultura se poate accesa acei 10 000mi de euro nerambursabili la infintarea firmei noi tanar femier sub 35 de ani

  • Silviu Draganescu octombrie 16, 2016 at 1:35 pm - Reply

   Nu

 6. Adina Ianosi octombrie 5, 2016 at 2:16 am - Reply

  Buna, as dori sa deschid un SRL-D avand ca asociat pe sotul meu care are 36 de ani. Stiu ca la SRL D una din conditii e sa ai varsta maxima 35 de ani. In cazul acesta putem sa fim amandoi asociati sau trebuie sa fiu Unic Asociat fiind singura care are sub 35 de ani?

  • Silviu Draganescu octombrie 12, 2016 at 9:16 am - Reply

   S-a scos de peste 2 ani limita de varsta.

 7. Varga septembrie 18, 2016 at 10:52 am - Reply

  Buna ziua
  Vreau sa infiintez un srl d pentru a deschide un magazin de haine noi.
  Am cateva intrebari
  Srl d e platitor tva sau nu?
  Investitia anuala de 50% se refera la toate achizitiile magazinului? Adica achizitie marfa, renovare, achizitie mobilier, alimentarea si intretinerea autoturismului ce apartine firmei, factura utilitati, chirie pe saptiu????
  Daca se poate un raspuns in e-mail
  Multumesc

  • Silviu Draganescu septembrie 19, 2016 at 7:30 am - Reply

   Orice firma infiintata este initial neplatitoare. Investitia anuala este interpretata diferit de fiecare contabil.

 8. Vlad septembrie 13, 2016 at 9:29 am - Reply

  O suma mai mica de 10.000 de euro se poate accesa? De exemplu 4000 euro?Multumesc
  Pentru agricultura ( infintarea unei livezi) se poate acesa fonduri?

  • Silviu Draganescu septembrie 13, 2016 at 6:03 pm - Reply

   Nu se poate agricultura pe srld.

Leave A Comment


Informatii necesare

Ce activitate faceti sau doriti sa intreprindeti? Daca se poate cat mai specific, eventual cu furnizarea unui cod CAEN (acesta din urma este in final elementul cheie care determina daca o activitate e eligibila sau nu).

Unde doriti sa implementati proiectul?

Pentru ce aveti nevoie de bani? Care sunt cheltuielile la care v-ati ganditi, cel putin in mare? Ne intereseaza cat de cat detaliate si cu valori numerice, de preferat in LEI fara TVA. Acestea e al doilea cel mai important criteriu de eligibilitate, care determina daca puteti obtine finantare sau nu. Mai mult, daca ne furnizati o lista de cheltuieli detaliata, noi putem sa identificam si alte surse de finantare pentru dumneavoastra, poate chiar mai bune decat cele pe care le-ati gasit dumneavoastra.

Care este contributia proprie cu care sunteti dispus sa veniti in implementarea proiectului. Atentie insa, chiar si in proiectele in care contributia proprie este zero, tot este nevoie de bani pentru cheltuieli neeligibile, neprevazute sau eventual de acoperit TVA-ul. Asadar, de cati bani dispuneti ca sa implementati proiectul?

Cand doriti sa implementati proiectul? Peste o luna? Peste 6 luni? Peste 1 an?

– Ce numar de telefon aveti? De cele mai multe ori, discutia despre o finantare, cel putin preliminara, este una destul de complexa si interactiva, astfel incat, telefonul este cea mai rapida si eficienta metoda pentru a lamuri aspectele initiale.

– Nu in cele din urma, ati citit informatiile existe pe site deja? Acesta e gandit sa ofere oamenilor interesati raspunsul la cele mai importante intrebari. Lucram din greu sa oferim pe el cele mai noi si importante informatii, iar lectura lui va ofera nu doar raspunsul la intrebarile pe care le aveti, dar si la intrebarile pe care inca nu stiati ca le aveti.

Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol.

×
Reguli privind comentariile

Noi cei de la planul-de-afaceri.ro lucram zilnic din greu sa asiguram vizitatorii site-ului ca au la dispozitie cele mai noi si corecte informatii. Site-ul este gandit sa ofere un acces facil la acestea, pentru ca dorim sa nu le pierdem timpul vizitatorilor. Reciproca e valabila insa, asa ca, inainte de a posta un comentariu, asigura-te de urmatoarele lucruri:

Raspunsul la intrebarea ta nu se afla deja pe site. Daca pui o intrebare la care s-a mai raspuns deja, cel mai probabil nu ti se va raspunde. Site-ul este unul usor de citit si intr-o ora probabil poti sa-l parcurgi pe tot. Consideram ca nu este o investitie de timp foarte mare, mai ales comparativ cu zecile, poate sutele de ore pe care noi le petrecem sa intretinem acest site.

Fii specific atunci cand pui intrebarile. Daca sunt prea generale, nu putem sa dam un raspuns exact.

Asigura-te ca ai postat la articolul corespunzator. De asemenea, daca pui o intrebare care nu are legatura cu articolul, nu ti se va raspunde.

– Daca vrei sa obtii finantare si ai nevoie de consultanta, cel mai rapid insa este sa ne suni direct folosind numerele de telefon de la contact.

Am introdus aceste reguli, de bun simt o mare parte din ele, pentru ca incercam sa mentinem acest site usor de parcurs si o sursa importanta de informatii (gratuite) pentru cei interesati de deschiderea sau dezvoltarea unei afaceri. Daca am aproba si raspunde la toate comentariile, nu doar ca ne-ar consuma o mare parte din timp, dar ar face si site-ul foarte greu de parcurs, mai ales pentru cei care sunt cu adevarat interesati si carora le-am pierde timpul cand vor parcurge acelasi intrebari puse de zeci de ori.

×