Intrebari frecvente SRL-D

În urma experienţei pe care am acumulat-o în anii precedenţi, am întâlnit deseori multe neclarităţi din partea clienţilor, care nu puteau fi lămurite la o citire atentă a Ghidului Solicitantului sau erau trecute uşor cu vederea. De aceea, mai jos aveţi ataşate o serie de întrebări frecvente ale clienţilor noştri, care ar putea să vă folosească.

 

Î: Este nevoie să am toţi cei 10.000 de euro în momentul în care semnez contractul?

R: Nu, nu este nevoie, trebuie să ai doar jumătatea ta aferentă fiecărei trageri în parte în momentul în care ai de gând să o faci.

Î: Dacă vreau să obţin finanţare cu credit bancar, înseamnă că nu trebuie să am niciun ban?

R: Din păcate, chiar şi finanţarea cu credit bancar presupune prezenţa unei contribuţii proprii pentru acoperirerea TVA-ului aferent şi evident, o sumă de bani necasară asigurării unui cash flow pozitiv.

Î:Cei 10.000 de euro, sunt din fonduri europene?

R: Nu, cei 10.000 de euro sunt asiguraţi de bugetul de stat.

Î: Care sunt codurile CAEN eligibile pentru a infiinta un SRL-D?

R: Toate, cu exceptia celor precizate în ghidul solicitantului, regasit aici.

Î: Pot obţine finanţarea de la stat şi în acelaşi timp să accesez şi fonduri europene?

R: Da, dar trebuie să se respecte regulile de minimis (să nu depăşească cumulativ 200.000 de euro) şi să nu se solicite finanţare pentru aceeaşi activitate.

Î: Pot aplica şi pentru Programul SRL-D şi pentru Programul START în acelaşi timp? 

R: Da, chiar şi la restul programelor.

Î: Contează dacă am sau nu activitate în cadrul SRL-D-ului în momentul în care solicitat finanţare?

R: Nu contează, depunerea planului de afaceri se poate face şi a doua zi după ce se obţin actele oficiale de înfiinţare ale firmei.

Î: În cadrul programului se finanţează activităţi agricole: livadă, ciupercărie, fermă de animale, cereale?

R: Aceste activităţi de producţie primară agricolă nu sunt eligibile.

Î: Pot să aplic pentru finanţare dacă firma este plătitoare de TVA ?

R: Da.

Î: Cheltuielile cu amenajarea spaţiului sunt eligibile în cadrul Programului?

R: Din păcate, acest cheltuieli nu mai sunt eligibile, decat pentru activitatile din diviziunea CAEN 93.

Î: Pot să înfiinţez un SRL-D şi să nu aplic la finanţarea de 10.000 de euro?

R: Da, evident. Beneficiile SRL-D-ului nu sunt obligatorii, aplicarea la obţinerea finanţării, garantarea creditului şi neplata contribuţiilor sociale din partea angajatorului sunt opţionale. Cu toate acestea, în momentul în care se obţine unul din aceste trei avantaje, societatea este obligată să angajeze minimum 2 angajaţi. Pentru finantarea insa puteţi aplica atât timp cât sunteţi SRL-D. Deci pentru 3 ani.

Î: Cât timp trebuie să ţin numărul de angajaţi declaraţi în planul de afaceri?

R: În momentul în care faceţi prima tragere de bani, trebuie să aveţi un minimum de 2 angajaţi. În momentul în care efectuaţi ultima tragere, trebuie să aveţi numărul de angajaţi declaraţi în planul de afaceri şi să-i menţineţi până la pierderea statului de SRL-D (nu mai mult de 3 ani). Dar atenţie, vorbim de număr de angajaţi. Persoanele care vor ocupa posturile respectiva pot varia.

Î: Salariile sunt cheltuieli eligibile în valoarea lor brută sau netă?

R: Salariile sunt eligibile în valoarea lor netă. Cu toate acestea, şi contribuţiile sociale sunt cheltuieli eligibile.

Î: Ce se întâmplă dacă am cheltuieli diferite de cele trecute în planul de afaceri?

R: Acestea nu se decontează şi vor fi suportate doar de către întreprinzător.

Î: Ce se întâmplă dacă valoarea cheltuielilor diferă de cele trecute în planul de afaceri?

R: Dacă de exemplu, doriţi să achiziţionaţi un laptop, trecut în planul de afaceri cu 3000 de lei fără TVA, şi veniţi cu o factură proformă de 3500 de lei fără TVA, atunci vi se decontează doar 1500 de lei din valoarea acestuia, reprezentând 50% din suma declarată iniţial de 3000 de lei. Dacă însă veniţi cu o factură de 2500 de lei, atunci vi se decontează 1250 de lei, reprezentând 50% din valoarea facturii prezentate.

Î: Ce se întâmplă dacă la finalul tragerilor, nu reuşesc să îndeplinesc procentul de investiţii declarat în cadrul planului de afaceri?

R: Trebuie să daţi toţi banii înapoi. Insă acest lucru nu se va intampla. Trebuie ca în orice moment al implementarii proiectului, sa aveţi îndeplinit acel procent de 40% investitii. Pe scurt, nu va elibereaza ei oricum banii dacă nu începeţi intâi să faceţi investitii.

Î: Cum pot face tragerile de bani?

R: Acestea se pot face în două moduri:

– În primul mod, vă prezentaţi la CEC Bank cu cererea de tragere şi facturile proforme ale cheltuielilor dorite. Aceasta va trimite mai departe către Agenţie cererea, pentru ca aceasta să certifice că tipul cheltuielilor ce se doresc a fi efectuate corespund cu cele  trecute în planul de afaceri. În momentul în care CEC-ul va primi un semnal pozitiv, va efectua plata către furnizori în felul următor: va lua din contul agenţiei aferent SRL-D-ului, jumătate din suma de plată şi apoi va lua din contul SRL-D-ului deschis la CEC cealaltă jumătate, plus TVA-ului.

– În al doilea mod, puteţi efectua cheltuielile din banii proprii (dar toate operaţiunile trebuie făcute prin CEC) iar apoi, mergeţi la CEC cu cererea şi tragere şi facturile finale şi aşteptaţi să primiţi inapoi în contul firmei, jumătatea aferentă AFN-ului.

În ambele cazuri, cererea de tragere pe lângă facturi trebuie să fie insoţită de documente justificative. În cazul investiţiilor, vorbim de un dosar de achiziţie, în care să fie ataşate 3 cereri personalizate de ofertă către trei furnizori, cele trei oferte primite şi un proces verbal prin care se justifică alegerea făcută.

Î: Dacă am PFA pot să fac un SRL-D?

R: Da, chiar dacă cei de la Registrul Comerţului (doar unele oficii mai spun asta) poate vor spune nu.

Î: Ce se întâmplă dacă îţi pierzi statutul de SRL-D în timpul derulării programului?

R: Trebuie daţi banii înapoi.

Î: Dacă am semnat contractul de finanţare, dar din diverse motive vreau să renunţ la finanţare, o pot face şi să aplic din nou anul următor?

R: Dacă nu aţi făcut nicio tragere, puteţi renunţa şi aplica din nou anul următor.

Î: Dacă sunt asociat unic, mă pot angaja în firmă?

R: Bineînţeles.

Î: Pot face achiziţii din UE?

R: Da.

Î: Pot achiziţiona echipamente Second Hand?

R: Nu, orice investiţie sau cheltuială trebuie făcută pentru echipamente şi materii prime noi.

Î: Chiria este decondată şi dacă este plătită unei persoane fizice?

R: Da.

 Î: Ce se întâmplă dacă dau faliment?

R: Statul este interesat să menţineti numarul de locuri de muncă declarat în planul de afaceri. Deci puteţi avea pierderi, dacă vă plătiţi taxele şi contribuţiile la timp, nu este nicio problema. Însă dacă nu mai puteţi să faceţi nici măcar acest lucru, ei vor veni să vă executa bunurile societăţii pentru a-şi recupera cei 10.000 de euro. Nu se vor îndrepta asupra persoanei fizice, a asociatului.

Î: Care sunt condiţiile pentru un credit la CEC?

R: Credit până la 5 ani, primul an de graţie (se plăteşte doar dobanda), 80% garantat de Fondul National de Garantare, la finalul celor 5 ani, ajungeţi să plătiţi cu aproximativ 25% mai mult decât aţi obţinut. Restul de 20% trebuie garantat prin alte modalităţi. Vă recomandăm să mergeţi la un CEC să discutaţi mai pe larg condiţiile, si foarte important, la un CEC care a mai implementat asemenea programe.

Î: Cum se poate face plata pentru consultanţă?

R: Există mai multe variante de plată, la alegerea clientului, incluzând şi posibilitatea plăţii  integral după obţinerea finanţării, fără a se plăti niciun avans.

Lucrăm în continuu la această secţiune, astfel că dacă încă mai ai nelămuriri, nu ezita să ne contactezi pentru a-ţi putea răspunde la orice întrebare ai legată de planul de afaceri SRL-D.

De asemenea, nu uita, că dacă alegi să faci planul de afaceri cu noi, o să ai acces la o secţiune de Întrebări frecvente referitoare şi la implementarea proiectului.

Comments

comments

344 Comments

 1. gigi decembrie 16, 2016 at 1:19 pm - Reply

  achizitionarea unei autoutilitare de pana in 3,5 t este eligibila prin programul de infiintare a unui srl d?

  • Silviu Draganescu decembrie 19, 2016 at 8:31 pm - Reply

   Depinde de tipul de activitate.

 2. Anghel Cristian decembrie 11, 2016 at 8:47 pm - Reply

  Buna seara. Se va reactiva programul in 2017? Nu am mai apucat sa imi fac proiect in 2016! Multumesc anticipat!

  • Silviu Draganescu decembrie 13, 2016 at 8:50 pm - Reply

   Teoretic da, practic trebuie sa vedem macar bugetul statului pe 2017 realizat de noul guvern.

 3. Paul octombrie 8, 2016 at 1:47 pm - Reply

  Buna ziua as dori sa va adresez următoarea:
  1.daca vreau sa înființez un SRL-D la 18 ani câți bani mi-ar trebui ?
  2.daca nu am nici un sediu (eu nu am nici locuința proprie ,nimik) cum pot rezolva cu sediu social? Va mulțumesc

  • Silviu Draganescu octombrie 12, 2016 at 9:17 am - Reply

   1. Daca faceti actele singur, 4 lei un timbru.
   2. Contract de comodat cu cineva care are o locuinta.

Leave A Comment


Informatii necesare

Ce activitate faceti sau doriti sa intreprindeti? Daca se poate cat mai specific, eventual cu furnizarea unui cod CAEN (acesta din urma este in final elementul cheie care determina daca o activitate e eligibila sau nu).

Unde doriti sa implementati proiectul?

Pentru ce aveti nevoie de bani? Care sunt cheltuielile la care v-ati ganditi, cel putin in mare? Ne intereseaza cat de cat detaliate si cu valori numerice, de preferat in LEI fara TVA. Acestea e al doilea cel mai important criteriu de eligibilitate, care determina daca puteti obtine finantare sau nu. Mai mult, daca ne furnizati o lista de cheltuieli detaliata, noi putem sa identificam si alte surse de finantare pentru dumneavoastra, poate chiar mai bune decat cele pe care le-ati gasit dumneavoastra.

Care este contributia proprie cu care sunteti dispus sa veniti in implementarea proiectului. Atentie insa, chiar si in proiectele in care contributia proprie este zero, tot este nevoie de bani pentru cheltuieli neeligibile, neprevazute sau eventual de acoperit TVA-ul. Asadar, de cati bani dispuneti ca sa implementati proiectul?

Cand doriti sa implementati proiectul? Peste o luna? Peste 6 luni? Peste 1 an?

– Ce numar de telefon aveti? De cele mai multe ori, discutia despre o finantare, cel putin preliminara, este una destul de complexa si interactiva, astfel incat, telefonul este cea mai rapida si eficienta metoda pentru a lamuri aspectele initiale.

– Nu in cele din urma, ati citit informatiile existe pe site deja? Acesta e gandit sa ofere oamenilor interesati raspunsul la cele mai importante intrebari. Lucram din greu sa oferim pe el cele mai noi si importante informatii, iar lectura lui va ofera nu doar raspunsul la intrebarile pe care le aveti, dar si la intrebarile pe care inca nu stiati ca le aveti.

Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol.

×
Reguli privind comentariile

Noi cei de la planul-de-afaceri.ro lucram zilnic din greu sa asiguram vizitatorii site-ului ca au la dispozitie cele mai noi si corecte informatii. Site-ul este gandit sa ofere un acces facil la acestea, pentru ca dorim sa nu le pierdem timpul vizitatorilor. Reciproca e valabila insa, asa ca, inainte de a posta un comentariu, asigura-te de urmatoarele lucruri:

Raspunsul la intrebarea ta nu se afla deja pe site. Daca pui o intrebare la care s-a mai raspuns deja, cel mai probabil nu ti se va raspunde. Site-ul este unul usor de citit si intr-o ora probabil poti sa-l parcurgi pe tot. Consideram ca nu este o investitie de timp foarte mare, mai ales comparativ cu zecile, poate sutele de ore pe care noi le petrecem sa intretinem acest site.

Fii specific atunci cand pui intrebarile. Daca sunt prea generale, nu putem sa dam un raspuns exact.

Asigura-te ca ai postat la articolul corespunzator. De asemenea, daca pui o intrebare care nu are legatura cu articolul, nu ti se va raspunde.

– Daca vrei sa obtii finantare si ai nevoie de consultanta, cel mai rapid insa este sa ne suni direct folosind numerele de telefon de la contact.

Am introdus aceste reguli, de bun simt o mare parte din ele, pentru ca incercam sa mentinem acest site usor de parcurs si o sursa importanta de informatii (gratuite) pentru cei interesati de deschiderea sau dezvoltarea unei afaceri. Daca am aproba si raspunde la toate comentariile, nu doar ca ne-ar consuma o mare parte din timp, dar ar face si site-ul foarte greu de parcurs, mai ales pentru cei care sunt cu adevarat interesati si carora le-am pierde timpul cand vor parcurge acelasi intrebari puse de zeci de ori.

×