Mic ghid de accesare a fondurilor de la stat

//Mic ghid de accesare a fondurilor de la stat

Mic ghid de accesare a fondurilor de la stat

Până acum ne-am ocupat doar de date oficiale, stricte, care pot fi găsite public. Cu toate astea, în acest articol dorim să tratăm câteva subiecte, care nu sunt atinse în ghiduri sau proceduri oficiale, însa evident, sunt foarte utile de cunoscut, mai ales dacă doreşti să accesezi de unul singur finanţările.

Duratele de obţinere a acordului de finanţare şi mai apoi, a banilor sunt destul de scurte. Astfel, la SRL-D, evaluarea (din momentul inscrierii pana la semnarea contractului de finanţarea) dureaza 1 luna – 1 lună jumătate (care se dubleaza în cazul în care se solicita credit) iar plata banilor se face in aproximativ 2 săptămâni – 1 lună din momentul depunerii cererii de tragere. Evident, acestea sunt perioade medii. Pentru programele START sau Comerţ, evaluarea poate dura până la 2 luni, care la fel, se poate dubla, în cazul în care se solicita credit. Puteţi să vă aşteptaţi şi la intârzieri de 1 lună în medie faţă de calendarul din procedură. Pentru că în acest caz banii se primesc prin decontare, va fi necesar să găsiţi furnizori care să fie dispuşi să livreze produsele la sediul dvs doar pe baza unui avans. Aveţi oficial la dispoziţie 60 de zile lucrătoare în care să cereţi decontarea banilor, însă oficialii de la minister vor fi dispuşi să prelungeasca perioda dintr-un motiv destul de simplu: dacă renunţaţi la finanţare banii se întorc în bugetul de stat şi nu vor putea fi folosiţi pentru ajutorul mediului antreprenorial.

Majoritatea programelor se deruleaza prin CEC Bank. În cazul în care alegeţi credit bancar, acesta de obicei e acordat de CEC (în condiţii destul de avantajoase – până la 12 luni graţie, DAE in jur de 10%), dar şi dacă nu solicitaţi credit, plăţile din cadrul programelor se vor face prin intermediul unui cont deschis la CEC. Din păcate, nu toate filialele CEC sunt puse la punct cu programele acestea, de aceea recomandarea generală e ca alegerea filialei CEC cu care se va lucra sa se faca pe baza experienţei acesteia, si nu pe proximitate faţă de locaţia afacerii. Se va economisi în acest mod mult timp preţios. Şi mulţi neuroni. Şi fire de păr colorate încă. Dar tot nu va fi simplu. Birocraţie tot va exista. Deci trebuie să va înarmaţi cu răbdare multă. Nu uitaţi că pe dvs vă intereseaza să obţineţi finanţarea.

Nu este nevoie de vreo atenţie pentru obţinerea finanţărilor. Modalitatea de evaluare şi sumele mici obţinute fac obţinerea finanţării un lucru destul de transparent şi uşor. Cu toate acestea, nu trebuie uitat faptul că, în condiţiile unor proceduri stufoase, tot timpul se vor putea găsi motive pentru care sa nu se accepte finanţarea. Dacă cineva doreşte acest lucru.

Planul de afaceri trebuie sa fie bine facut. Majoritatea progremelor oferă deja un model de plan de afaceri, un template care trebuie completat. Cu toate acestea, procedura si ghidul solicitantului trebuie sa fie foarte bine citite şi înţelese. Fiecare plan de afaceri conţine chei de verificare, astfel încăt cei care le evalueaza sa poată să le identifice uşor pe cele care vor fi respinse. Regula de bază e simplă: un plan de afaceri bine făcut şi cât mai aproape de realitate este cea mai bună soluţie pentru obţinerea finanţării. Atâta timp cât evident, îndeplineşte condiţiile de eligibilitate.

Este foarte greu de inceput o afacere fără niciun ban. Excepţie o fac evident afacerile în domeniul serviciilor care lucreaza doar cu resursa umană (gen consultanţă). În rest, este nevoie de un capital de început. Chiar dacă de exemplu, la SRL-D, solicitaţi un credit, tot aveţi nevoie de bani din surse proprii pentru garantarea parţiala a creditului, realizarea de cheltuieli neeligibile, plata TVA-ului si asigurarea unui cash flow, mai ales la început.

În final ţineţi cont de lucrurile la care renunţaţi. La costul de oportunitate. E adevărat, se poate obţine o sumă de bani importantă. Însă veţi renunţa la o parte din flexibilitate, agilitate, veţi consuma timp pentru obţinerea finanţării care ar putea fi folosit mai bine pentru aspecte mai importante (precum găsirea unui avantaj competitiv). De asemenea, nu vă aruncaţi la efectuarea unor cheltuieli doar de dragul de a obţine finanţarea. Regula este simplă. Vă faceţi un plan de afaceri ca şi cum aţi începe afacerea doar din banii proprii şi abia apoi, analizaţi dacă se mulează o finanţare existentă pe planul de afaceri creat iniţial.

În final, dacă mai aveţi nelămuriri, nu ezitaţi să ne contactaţi şi vă vom ajuta cu cea mai mare plăcere.

Comments

comments

By | ianuarie 1st, 2014|Blog - Planul de afaceri|163 Comments

About the Author:

163 Comments

 1. ionela matei septembrie 6, 2016 at 4:25 pm - Reply

  Bunaziua !
  As dori sa imi infiintez un laborator de cofetărie . Am sanse sa accesez aceste fonduri ?

  • Silviu Draganescu septembrie 11, 2016 at 5:01 pm - Reply

   Depinde de fond.

 2. Cristina iunie 8, 2016 at 5:56 pm - Reply

  Bună ziua. Am un pfa înființat în 2014 cu obiectul principal: videochat. Anul acesta (2016) am adăugat o anexa la acest pfa cu domeniul masaj ( întreținere corporala) . Când as putea beneficia de un împrumut de la banca sau finanțare cu fonduri europene pentru desfășurarea activității? Adică, doar sa deschid un mic salon. Aștept un răspuns. Mulțumesc

  • Silviu Draganescu iunie 8, 2016 at 6:42 pm - Reply

   PFA-ul in general este mai greu de finantat.

 3. Alex tz aprilie 2, 2016 at 1:59 pm - Reply

  Doresc sa infiintez o societate comerciala care are o gama mai mare de servicii: bar/local + sala de jocuri xbox / playstation + sala de biliard + internet cafe, este eligibila pt programul START ?

  • admin aprilie 3, 2016 at 10:00 am - Reply

   Finantare se poate obtine pentru o singura activitate. Insa oricum, daca nu aveti punctaj maxim, sanse extrem de mici de a obtine finantare pentru start.

 4. Marius martie 2, 2016 at 9:19 pm - Reply

  Buna seara,

  Am deschis de curand o firma, cu domeniul de activitate principal, Software.

  Pentru a beneficia de acest program, achizitionare de tehnica de calcul, si toate cele necesare pentru ca firma sa se poata dezvolta mai usor, ce trebuie sa fac, pentru a obtine punctajul maxim pentru aceste fonduri..

  • admin martie 3, 2016 at 2:33 pm - Reply

   Ati postat la un articol general. Nu puteti primi un raspuns specific la o intrebare generala dintr-un topic general.

 5. Steve februarie 25, 2016 at 2:15 am - Reply

  Buna ziua!

  Doresc sa înființez un magazin de echipament sportiv – Arcuri, Arbalete, Săgeți și accesorii pentru cele mai devreme menționate. Intenționez ca pe viitor sa pot participa la diferite ocazii (festivaluri, târguri, parcuri de distracție, etc) cu un Atelier de Tir cu Arcul (care sa respecte la litera rigorile legilor în vigoare), în scopul închirierii respectivului echipament către publicul larg.
  O alta latura a activității ar putea fi organizarea de evenimente tip Team Building având specificul deja menționat.
  De asemenea, alta posibila oportunitate ar fi și înființarea unui club de tir cu arcul/arbaleta, respectând toate normele și toate rigorile actuale.
  Știu deja ca pentru achiziționarea arbaletelor, este necesara respectarea unui set de legi ce implica notificarea organelor acreditate și obținerea dreptului de a achiziționare în urma unui răspuns scris de la acestea.

  Menționez ca am deja 35 ani împliniți, în caz ca acest lucru poate fi o piedica la înființarea unui SRL-D.

  Întrebarea mea pentru dumneavoastră ar fi care este încadrarea juridica a acestor „produse”? Sunt ele considerate arme sau sunt considerate echipament sportiv? Știu ca arbaletele sunt încadrate la categoria arme neletale, dar comerțul acestor produse în ce tip de SRL poate fi efectuat?

  Mulțumesc anticipat!

  • admin februarie 28, 2016 at 7:17 pm - Reply

   V-ati raspuns singur. E o speta de natura juridica. Nu suntem o firma de consultanta juridica, ci manageriala, pentru obtinerea de finantari.

Leave A Comment


Informatii necesare

Ce activitate faceti sau doriti sa intreprindeti? Daca se poate cat mai specific, eventual cu furnizarea unui cod CAEN (acesta din urma este in final elementul cheie care determina daca o activitate e eligibila sau nu).

Unde doriti sa implementati proiectul?

Pentru ce aveti nevoie de bani? Care sunt cheltuielile la care v-ati ganditi, cel putin in mare? Ne intereseaza cat de cat detaliate si cu valori numerice, de preferat in LEI fara TVA. Acestea e al doilea cel mai important criteriu de eligibilitate, care determina daca puteti obtine finantare sau nu. Mai mult, daca ne furnizati o lista de cheltuieli detaliata, noi putem sa identificam si alte surse de finantare pentru dumneavoastra, poate chiar mai bune decat cele pe care le-ati gasit dumneavoastra.

Care este contributia proprie cu care sunteti dispus sa veniti in implementarea proiectului. Atentie insa, chiar si in proiectele in care contributia proprie este zero, tot este nevoie de bani pentru cheltuieli neeligibile, neprevazute sau eventual de acoperit TVA-ul. Asadar, de cati bani dispuneti ca sa implementati proiectul?

Cand doriti sa implementati proiectul? Peste o luna? Peste 6 luni? Peste 1 an?

– Ce numar de telefon aveti? De cele mai multe ori, discutia despre o finantare, cel putin preliminara, este una destul de complexa si interactiva, astfel incat, telefonul este cea mai rapida si eficienta metoda pentru a lamuri aspectele initiale.

– Nu in cele din urma, ati citit informatiile existe pe site deja? Acesta e gandit sa ofere oamenilor interesati raspunsul la cele mai importante intrebari. Lucram din greu sa oferim pe el cele mai noi si importante informatii, iar lectura lui va ofera nu doar raspunsul la intrebarile pe care le aveti, dar si la intrebarile pe care inca nu stiati ca le aveti.

Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol.

×
Reguli privind comentariile

Noi cei de la planul-de-afaceri.ro lucram zilnic din greu sa asiguram vizitatorii site-ului ca au la dispozitie cele mai noi si corecte informatii. Site-ul este gandit sa ofere un acces facil la acestea, pentru ca dorim sa nu le pierdem timpul vizitatorilor. Reciproca e valabila insa, asa ca, inainte de a posta un comentariu, asigura-te de urmatoarele lucruri:

Raspunsul la intrebarea ta nu se afla deja pe site. Daca pui o intrebare la care s-a mai raspuns deja, cel mai probabil nu ti se va raspunde. Site-ul este unul usor de citit si intr-o ora probabil poti sa-l parcurgi pe tot. Consideram ca nu este o investitie de timp foarte mare, mai ales comparativ cu zecile, poate sutele de ore pe care noi le petrecem sa intretinem acest site.

Fii specific atunci cand pui intrebarile. Daca sunt prea generale, nu putem sa dam un raspuns exact.

Asigura-te ca ai postat la articolul corespunzator. De asemenea, daca pui o intrebare care nu are legatura cu articolul, nu ti se va raspunde.

– Daca vrei sa obtii finantare si ai nevoie de consultanta, cel mai rapid insa este sa ne suni direct folosind numerele de telefon de la contact.

Am introdus aceste reguli, de bun simt o mare parte din ele, pentru ca incercam sa mentinem acest site usor de parcurs si o sursa importanta de informatii (gratuite) pentru cei interesati de deschiderea sau dezvoltarea unei afaceri. Daca am aproba si raspunde la toate comentariile, nu doar ca ne-ar consuma o mare parte din timp, dar ar face si site-ul foarte greu de parcurs, mai ales pentru cei care sunt cu adevarat interesati si carora le-am pierde timpul cand vor parcurge acelasi intrebari puse de zeci de ori.

×